Turfvaatrdagen 2022

Evenementen
Datum: 2022-08-20 00:00

Locatie: Vaart Noordzijde, Appelscha

De Turfvaartdagen worden ééns in de twee jaar georganiseerd en maken Appelscha gedurende een weekend lang tot het toeristisch middelpunt van het Drents-Friese woud. In 2022 worden de Turfvaartdagen gehouden op vrijdagavond 19, zaterdag 20 en zondag 21 augustus. Het doel van deze dagen is bezoekers te laten proeven aan de sfeer van vroeger. Wat er te doen is tijdens de Turfvaartdagen? Genoeg!

Tijdens de Turfvaartdagen ga je minstens tweehonderd jaar terug in de tijd. Ja, ook alle vrijwilligers zijn gekleed in kleding uit die tijd.
“Op de zaterdag is het programma voornamelijk gericht op kinderen. Er zijn allerlei leuke dingen voor ze te doen, zoals o.a. oudhollandse spelletjes, en diverse activiteiten op het water”, vertelt Lonneke van Leeuwen. “Ook worden er vlotten gebouwd en worden er voorafgaand aan het evenement gastlessen gehouden op de basisscholen over de turfwinning”. De zondag staat meer in het teken van oude ambachten en brocante. 

Het gehele weekend zal de vaart vol liggen met historische museumschepen. Bezoekers zijn welkom om deze van binnen te bezichtigen.  Ook zullen er naar alle waarschijnlijkheid oldtimers aanwezig zijn tijdens de festiviteiten. “We denken eraan om net als vier jaar geleden ritjes door Appelscha aan te bieden. Dat liep toen enorm goed”. 

De Turfvaartdagen worden gehouden op zaterdag 20 en zondag 21 augustus anstaande. “Op 19 augustus komen alle grote schepen aan in Appelscha. Dit jaar varen ze tegen de schemer in konvooi en mooi verlicht vanuit Nij Beets naar Appelscha”, vertelt Lenze Leunge. Hij regelt binnen het bestuur o.a. de contacten met de schippers. “Er komen fakkels langs de vaart te staan, het wordt weer een mooie happening”. Op zaterdagavond is er volop gelegenheid om te wandelen langs de verlichte schepen. 

 

 

Alle datums


  • 2022-08-21 00:00
  • 2022-08-20 00:00
  • 2022-08-19 00:00